D-Fense


* 5-voudig Vlaams (2006-2007-2008-2009-2010) en 4-voudig Belgisch (2006-2007-2008-2009) kampioen disco small group
* vice-Vlaams (2009), vice-Belgisch (2007), Vlaams (2007-2010) en Belgisch (2008-2010) kampioen hiphop small group

donderdag, mei 22, 2008

BELGISCH KAMPIOENSCHAP HIPHOP - Wedstrijd te Oudenaarde, 25 mei 2008

On-ge-lo-fe-lijk. Wat vorig jaar vurig werd gehoopt, maar op een haar na gemist, komt dit keer - wanneer we het het minst verwachten, geloof me vrij - kalmpjesweg onze richting uitgewaaid. Hoewel, kalmpjesweg? The story of Sunday, 25th of May, Mantovani, Oudenaarde. ...aka de dag die iedereen vreesde. Niet alleen moesten we een gipsverband wegmoffelen, we moesten ook een aantal dansstukken overleven die de voorbije weken gewoonweg falikant mislukten. Hoewel in een zalig humeur na de winst van een luttele 24 uren ervoor, sloeg de bibber - en bij sommigen de paniek - onverbiddelijk toe. En hard.
Maar in vijf minuutjes kan zoveel gebeuren, zo blijkt. Op dat moment startte een kettingreactie van gebeurtenissen die onze redding zou blijken te zijn. Ten eerste: dit keer hadden we de zaal voor ons alleen. Geen miezerige breedte van 4 meter waarin we (op zaterdag uitgetest!) met de hiphop onmogelijk konden passeren. Ten tweede: trage muziek, dus nadelig voor iedereen. Ten derde: al allerlaatste van de vijf groepen op, dus nog wat tijd om te kalmeren.
En dan maakt iemand, ten vierde, een cruciale fout...
Zie je, sommigen leren het nooit. Men zou nochtans al héél lang moeten weten dat er één zaak is die men absoluut moet zien te vermijden: maak ons nooit, maar dan ook nooit of te nimmer kwaad. Zeker niet op een hiphopwedstrijd. Het heeft geen zin om in detail te treden, maar het komt er op neer dat er in het wedstrijdmilieu nogal heel vaak met twee maten en gewichten wordt gemeten. Aka: sommigen mogen alles, en andere niets. En dat werkt, helaas voor sommigen, bij ons als een rode lap op een stier.
Mensen vragen me wat het verschil was met het VK. Simpel. It's all in the head. Geen mens had in Merksem het gevoel van een VK te dansen. Wat zenuwen, ja, maar druk? Strijdlust? Onbestaande. En ons gevoel voor synchronisatie jammer genoeg ook...
Maar dit keer, op die zondagmorgen in Oudenaarde, kwam het van binnenuit opborrelen. Niet langzaam, maar met enorme kracht. The dancefloor became a battlefield. Kijk naar die blikken op foto 1, beginpositie. Eén en al focus, één grote groep vastberadenheid (en hé, gips in beeld! Of niet?). En kijk vervolgens naar die blikken in de finishing touch, het laatste dansstuk: diezelfde focus, afgewerkt met tonnen enthousiasme.
Nee, D-Fense heeft niet gedanst. D-Fense heeft zich gesmeten. Erop of eronder, dan zijn we op ons best... en who cares wat de anderen denken? Commentaar en minachtende blikken krijgen we toch.
Het was erop. O man, hoe was dat erop zeg! Iedereen was na de finale in een fantastisch humeur, meende dat die tweede plaats er wel degelijk in zat. Want dat was ons primaire doel: we wilden van die drie af!!! Kleine vreugdeuitbarsting toen de derde stek gepasseerd was, zo happy dat we bijna de twee niet hoorden. En de reactie daarop... kwam met enige vertraging, moet ik zeggen. Het duurde een tijdje voor het klikte in het hoofd, hé, dat zijn wij niet... en vervolgens een herhaling van het tafereel van zaterdag, maar dan nog drie keer sterker. Een dubbelslag... om van te dromen!

De rest van de dag verliep goed, maar toch niet super. Same old story van vorig jaar, een aantal net-niet plaatsen en een aantal kloteplaatsen. Jullie hebben alles gegeven wat jullie konden in de namiddag van een heel vermoeiend weekend, en aan het aantal finaleplaatsen te zien kunnen we toch zeggen dat het goed was. Heel goed zelfs, al doen sommige dingen zeer.
Bij deze: nog een dikke proficiat aan de beide vice-kampioenenduo's!!!

Hiphop Small Groups Adults (5 groups)
770 – D-Fense – PL 1!!!

Hiphop Duo Adults Beginners (22 duo’s)
231 – Callewaert Melissa & Devoldere Shana – PL 2!!!
523 – Lannoo Yanaika & Verlinde Renzo – PL 4!!!

Hiphop Duo Adults Advanced (4 duo’s)
236 – Claerhout Sarah & De Mil Evelien – PL 2!!!

Hiphop Solo Adults Beginners (35 deelnemers)
215 – De Mil Evelien – 1/8 fin
980 – Devoldere Shana – ¼ fin
988 – Claerhout Sarah – ¼ fin
1301 – Vankeirsbilck Kimberly – 1/8 fin

Hiphop Solo Junior Advanced (16 deelnemers)
547 – Callewaert Melissa – PL 7!!!

Hiphop Solo Adults Advanced Girls (7 deelnemers)
178 – Lannoo Yanaika – PL 6!!!

Hiphop Solo Adults Advanced Boys (5 deelnemers)
334 – Verlinde Renzo – PL 4!!!

Clipdance Junior Dance 2 (Te Busque) (23 deelnemers)
547 – Callewaert Melissa – ¼ fin

Clipdance Adults Dance 2 (Te Busque) (22 deelnemers)
178 – Lannoo Yanaika – ½ fin
215 – De Mil Evelien – ¼ fin
334 – Verlinde Renzo – ¼ fin
980 – Devoldere Shana – ¼ fin
988 – Claerhout Sarah – ¼ fin
1301 – Vankeirsbilck Kimberly – ¼ fin

En wat nu? Zomerrust, zalig. En misschien, heel misschien, tot volgend jaar x

BELGISCH KAMPIOENSCHAP DISCO - Wedstrijd te Oudenaarde, 24 mei 2008

Wat hebben we geleerd vandaag? 1. Wimpers = evil!, 2. In Mantovani: vroeg zijn is de boodschap!, 3. Soloreeks + blote voeten = wham, auw en 4. de correcte spelling van het woord Jihaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Nuttig dagje, dus.

En nu serieus... Na twee jaar lang een BK in een reeks van slechts twee groepjes te hebben gedanst, was het nu tijd voor het echte werk. Want met de explosieve aangroei van dit jaar was het zelfs net geen halve finale voor onze small groups reeks! Zware kost, dus.
Ik denk dat iedereen daar, van de eerste tot de laatste danser, en niet in het minst de coach, op bibberende knietjes stond. Want geef toe, die laatste drie meiweken waren een hel. Niets verliep zoals het moest, met inbegrip van afwezigheden, botsingen en heel wat frustratie. En net toen alles begon te vlotten, sloeg het noodlot toe... voor de derde keer dit seizoen. Evelien haar enkel was nog maar net ontzwollen, toen haar arm door een stom accident het gips in moest. Tot zes juni!
Na dat telefoontje kwam verslagenheid, vervolgens frustratie, daarna woede... en toen sloeg de stemming om. Ze krijgen ons godv*me niet klein! Met hernieuwde moed werd er die laatste twee uurtjes gewerkt, maar het verliep niet ideaal. Iedereen ging naar huis met een halve smile, maar de twijfel zat in hun binnenste: stiekem zag iedereen tegen dat zware, voor ons als enige groep zelfs dubbele, weekend op. Stress genoeg om de coach bovendien lam te leggen met een migraine-aanval.

Maar één keer op de vloer voor een oefenrondje op zaterdagmorgen ging het beter. De strijdlust was aanwezig! En het werd een droomfinale, naast onze rechtstreekse concurrenten, elk op een streepje vloer van 4 meter breed. Nek aan nek hebben beide groepen tot op de laatste noot van de muziek alles gegeven, voor het oog van de lange rij jurytafels. En toen kwam het lange wachten... in die 5.5 uur tot de prijsuitreiking durfde niemand zeggen wat het ging worden, de één of de twee. Of misschien de drie? De Pink Ladys hadden verduiveld goed gedanst, en als twee honden vechten om een been...
Maar enfin, laten we het resultaat even uitbeelden met behulp van een sympathiek fotomodelleke. S.D. toont hier met feeling en flair wat de uiteindelijke uitslag was in haar eigen beeldtaal. We vertalen: "De prijsuitreiking werd een grote verrassing, een "jump for joy" toen de beker van de eerste plaats onze richting uitkwam. En hij blinkt zo schoon... Net als de medailles, die vijf minuutjes later volgden. Met de Belgische driekleur! Ik denk dat ik een verzamelingske start. Twee naast elkaar zouden zoveel beter staan dan één, denk je niet?"


Inderdaad. Met een jurering van 1111223 kwam de Belgische titel voor het derde jaar op rij onze richting uit. De omroeper maakte er een thriller van (6, 5, 4, 3, bekers anyone?, o ja, medailles, volgende nummer... niet mee? Effe herhalen: 4, 3, .....2!) De één hebben we zelfs niet meer gehoord. We zijn allemaal rechtgesprongen. En letterlijk collectief omvergevallen. Geen zicht, maar tkan ons niet bommen!

Tot slot nog het resultatenlijstje van de rest van de eerste weekenddag:

Disco Small Groups Adults (6 groups)
770 – D-Fense – PL 1!!!

Disco Duo Adults Beginners (31 duo’s)
231 – Callewaert Melissa & Devoldere Shana – 1/8 finale
236 – Claerhout Sarah & De Mil Evelien – ¼ fin

Disco Duo Adults Advanced (15 duo’s)
523 – Lannoo Yanaika & Verlinde Renzo – ½ fin

Disco Solo Adults Beginners (37 deelnemers)
215 – De Mil Evelien – ¼ fin
1301 – Vankeirsbilck Kimberly – 1/8 fin

Disco Solo Junior Intermediates (45 deelnemers)
547 – Callewaert Melissa – 1/8 fin

Disco Solo Adults Intermediates (26 deelnemers)
988 – Claerhout Sarah – ¼ fin

Disco Solo Adults Advanced Boys (6 deelnemers)
334 – Verlinde Renzo – PL 6!!!

Wat stond ons te doen? Om 22u naar huis, rap boeltje bij elkaar pakken voor de volgende dag en even rap bedje in. Om 8u30 terug aanwezig voor de hiphopwedstrijd! Wetende dat we op die zondag een gipsarm zouden moeten camoufleren én dat het noodlot tijdens de soloreeksen opnieuw, zij het in kleine mate had toegeslagen... Sarahs teentje zag er wat gemangeld uit na een stevige stamp tijdens de soloreeksen. Ingetaped of niet, zeer doet dat toch... zeker in schoenen. En zwellen!
Anyway, GO TEAM HANDICAP!

zondag, mei 11, 2008

Evelien D., 16 jaar



...aka grappigste picture ever: grote bal, klein meisje. Of: waar gaat die bal met pootjes naartoe?

Evelien dus, tijdens haar prille begin, op de eerste en enige DF-Bowling, zomer 2005. Gelukkige verjaardag!

Yanaika L., 19 jaar


...aka sleeping beauty op de (Rise Up!)trein, ergens in een klein Waals stationnetje. Compleet uitgeteld, anno 2003...

Gelukkige verjaardag, succes volgend weekend en met de examens!

VLAAMS KAMPIOENSCHAP HIPHOP - Wedstrijd te Merksem, 1 mei 2008

Recept voor succes, uitgetest op 1 mei 2008.

Je neemt een absolute, onvervalste powerbabe (ladies first!) en een ongeëvenaarde, bliksemsnelle streetdancegast.

Je voegt daaraan toe: bakken ervaring, een dubbele sprankel creativiteit, enkele snuifjes ambitie, wat royale geutjes teamwork (jarenlang gerijpt in disco-middens) en een drupje strategie. En ruik ik daar niet een subtiel aroma van zoete wraak?

Laten rijzen gedurende vele lange trainingsuren en vervolgens in twee minuutjes te bereiden onder spotlights, bij het gedreun van beats & bass en onder het getier van uitzinnige D-Fensetafels...


...met als resultaat: de Vlaams Kampioenen hiphop duo Adults Beginners 2008!!! Een welgemeende proficiat x

Natuurlijk begon 1 mei niet met de duoreeksen. Eerst was D-Fense zelf aan de beurt voor een zware opdracht: starten in een reeks van vijf groepen, vanuit de vijfde plaats (zie 9 maart in Mortsel!). Helemaal alleen op de vloer, terug met de neus naar de hoge tribune, werd dan ook alles gegeven. En eerlijk, het zag er veel beter uit dan ik, als coach, op die korte tijd had verwacht.
Resultaat? Het primaire doel is bereikt, een top-3 plaats. Helaas is het wel de drie geworden, maar de jurering maakt al veel goed: 11334. Aan de andere kant bekeken natuurlijk klote, maar het is eens temeer bewezen dat de hiphopreeksen af en toe op een gokspel lijken. BK, what will it be? Het kan een vijf zijn... of een één.
(To zonnebank or not to zonnebank, that's the question!)

De algemene resultaten:
Hiphop Small Groups Adults (5 groups)
770 – D-Fense – PL 3!!!

Hiphop Duo Adults Beginners (22 duo’s)
231 – Callewaert Melissa & Devoldere Shana – ½ finale
523 – Lannoo Yanaika & Verlinde Renzo – PL 1!!!

Hiphop Duo Adults Advanced (3 duo’s)
236 – Claerhout Sarah & De Mil Evelien – PL 3!!!

Hiphop Solo Adults Beginners (43 deelnemers)
215 – De Mil Evelien – 1/8 fin
980 – Devoldere Shana – ¼ fin
988 – Claerhout Sarah – 1/8 fin
1286 – Lannoo Halinka – 1/8 fin
1301 – Vankeirsbilck Kimberly – 1/8 fin

Hiphop Solo Junior Advanced (13 deelnemers)
547 – Callewaert Melissa – ½ fin

Hiphop Solo Adults Advanced (8 deelnemers)
178 – Lannoo Yanaika – PL 3!!!
334 – Verlinde Renzo – PL 6!!!

Clipdance Junior Dance 2 (Te Busque) (23 deelnemers)
547 – Callewaert Melissa – ¼ fin

Clipdance Adults Dance 2 (Te Busque) (19 deelnemers)
178 – Lannoo Yanaika – ¼ fin
215 – De Mil Evelien – ¼ fin
334 – Verlinde Renzo – ¼ fin
980 – Devoldere Shana – PL 7!!!
988 – Claerhout Sarah – ¼ fin
1301 – Vankeirsbilck Kimberly – ¼ fin

Volgende afspraak: seizoenseinde met dubbel BK, 24 en 25 mei 2008. En beide dagen hebben wel iets: de ongemeen spannende thriller van de discoreeks (halve finale, erdoor of niet erdoor, that's the question?) en de kamikaze-versie van de hiphopreeks (kop omhoog en GAAN, wat er ook gebeurt!), beide voor (ten dele) internationale juryleden. En nog een laatste onbekende factor: de opsplitsing van de solo adu adv in Boys en Girls. En hé, wij hebben... een boy en een girl!

Tot slot: de oplettende lezer dacht hiervoor waarschijnlijk "Hé, een deftige teamfoto!" Een toevalstreffer, want vijf sec later gebeurde dit "wreed accident":
Btw, Tiany eat your heart out, the name is Naika!