D-Fense


* 5-voudig Vlaams (2006-2007-2008-2009-2010) en 4-voudig Belgisch (2006-2007-2008-2009) kampioen disco small group
* vice-Vlaams (2009), vice-Belgisch (2007), Vlaams (2007-2010) en Belgisch (2008-2010) kampioen hiphop small group

zondag, mei 22, 2011

BELGISCH KAMPIOENSCHAP DISCO - Wedstrijd te Herentals, 15 mei 2011

Naar ons - hoogstwaarschijnlijk - allerlaatste BK disco zijn we met relatief lage ambitie vertrokken. Zeker bij het bekijken van het jurypanel (waar waren de buitenlanders?) wisten we al heel vlug hoe laat het was: een podiumplaats was onze grootste wens, en die hebben we dan ook gekregen.
Onze vaste derde stek is van weinig belang, onze goede ranking des te meer. Maar het échte verhaal van de dag is dat van een concurrerende groep, voor wie ons hart bloedde... Want op de ochtend van 15 mei, aan het ontbijt in ons vertrouwde Sporta-hotel, konden we nog niet vermoeden wat voor veldslag het 's avonds zou worden.

Al een aantal jaar vormen twee groepen de ruggegraat van de disco small groups reeks: wij, en Dollywood. Qua stijl kunnen die veertien personen niet méér van elkaar verschillen: D-Fense bestaat uit pure krachtdansers, terwijl de andere groep meer jazzy, een tikje eleganter danst. Grond vs. lucht, als het ware.
De twee coaches hebben echter één zaak gemeen: beide maken er een erezaak van om telkens nieuwe, originele en moeilijke choreografieën te brengen. Deze sport is immers pas écht een kunst wanneer je je dansers uitdaagt, de lat telkens hoger legt en jezelf steeds opnieuw heruitvindt. Met andere woorden: hoewel we de afgelopen jaren heel wat degens gekruist hebben, is er wederzijds respect gegroeid.


Toen we Dollywood op 15 mei zagen dansen, wisten we dan ook meteen: dat is het. Dat is 'em, de winnende performance. Geen enkel probleem om dat toe te geven... maar dat was buiten de jury gerekend. Zonder verpinken kozen ze voor een groep die al het hele jaar hoge punten scoort, maar die op het BK ronduit slecht bezig was. Tot zover het jureren op basis van prestatie: het enige wat nodig blijkt, is een goede reputatie... En dat vinden wij onaanvaardbaar.


De prijsuitreiking is slechts een wazige herinnering: wij stonden op onze derde plaats, rotsvast ervan overtuigd dat Dollywood binnen luttele seconden naast ons op het ereschavotje zou staan. Tot ze werden afgeroepen op de tweede plaats... Ze bleven ergens midden in de zaal steken en zonder dat we er erg in hadden, waren we al van het podium gesprongen en hun richting uit gelopen. Het resultaat was dat de winnende groep een hele tijd helemaal alleen op hun "1" stond te blinken - terwijl, uiteraard, die dansers ook de situatie niet konden verhelpen. Bij deze, voor dat feit, onze oprechte verontschuldigingen: onze eerste reactie was gebaseerd op pure emotie, op frustratie. Ik hoop dat jullie dat begrijpen.

Het feit dat we de winnaars onterecht noemen, krijgt echter geen spijtbetuigingen. We blijven bij ons standpunt, en aan de jury: de énige echte BK disco small groups adults 2011 is Dollywood van Nina Peeten!

3 opmerkingen:

  1. Iedereen snapt de frustratie die er was , want Dollywood had inderdaad moeten winnen , maar dat geeft niemand het recht om het winnende team zo af te breken. Wat moesten ze anders doen dan "te staan blinken " op het podium? Zelf waren ze ook geschrokken en vergeet niet dat ze eerst en vooral naar Dollywood geweest zijn vooraleer ze op het podium gingen. Het zijn , of beter gezegd , waren 1 voor 1 goeie dansers , die net zoals jullie alles zouden geven voor het dansen. Niemand kan wegnemen dat alle andere wedstrijden verdiend gewonnen waren. Het is moeilijk om te blijven presteren wanneer de groep niet meer overeen komt met de trainster en 5 van de 7 dansers vlak voor het Belgisch kampioenschap vertelden dat ze wilden stoppen. Enkele dansers waren nieuw een week voor het Belgisch, dus het is logisch dat er veel "gebrokkeld" werd. De dansers voelen zich al een lange tijd slecht erdoor en al die commentaar maakt het niet veel beter. Er zijn zelf dansers gestopt met dansen door het "BK 2011". Jullie hebben uiteraard het recht om jullie mening te hebben , maar er zou wel wat meer respect af kunnen voor de andere dansers. De 7 dansers uit het winnende team spreken ook niet slecht over jullie. Ik wou dit gewoon eens melden , want het is voor niemand leuk op die manier. Veel succes nog met jullie team.

    Met vriendelijke groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste anonieme lezer,

    dankjewel voor je bericht, en voor je bezorgdheid. Het verslagje waarover je spreekt, heeft echter allesbehalve als doel een andere groep af te breken. Integendeel, in de tekst stellen we duidelijk dat we onze verontschuldigingen wensen aan te bieden voor onze initiële reactie op het moment zelf (want we hebben ze inderdaad even, tot onze spijt, laten staan "blinken" - een andere uitdrukking ervoor zou minder passend zijn).

    Ons ongenoegen ging, net als dat van iedereen, in de richting van de bizarre jurybeslissing van die dag - waarmee we niets gezegd willen hebben over alle voorgaande wedstrijden, enkel over de prestaties van die dag.

    Ondertussen zijn we ruim een halfjaar verder en is er al heel wat water naar zee gevloeid. De kwestie zelf is al lang uitgepraat en we kunnen (zoals je zelf stelt) nog steeds met alle betrokkenen door één deur. Het feit dat een aantal dansers door die dag gestopt zijn, is inderdaad bijzonder jammer - ook vanuit onze kant is die dag een directe aanleiding geweest voor het feit dat er geen disco meer gedanst wordt (en als ik de recente gebeurtenissen incalculeer, heb ik al serieus spijt van ons hiphopjaar ook - waar we met heel wat aarzeling aan begonnen zijn).

    Tot slot nog één iets: tot eind vorig jaar verscheen op deze blog een verslagje van elke wedstrijd waaraan we deelnamen. Een tekst over dit BK schrijven zonder die gebeurtenissen te vermelden, zou bizar zijn... vandaar dat we het zo genuanceerd en zo neutraal mogelijk hebben proberen op te stellen. Onze excuses als dat niet helemaal gelukt zou zijn.

    Met vriendelijke groeten,
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel om te antwoorden ;)
    In dit geval wil ik dan oprecht mijn excuses aanbieden, ik zal het dan waarschijnlijk verkeerd verstaan hebben.
    Verder wil ik jullie nog veel succes wensen met hiphop.
    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen